Städer

Zürich
Schweiz största stad med 370 000 invånare. Den ligger med ett vackert läge vid Zürich sjön och med utsikt över alperna en klar dag. Zürich har anor tillbaka till romartiden men ”gamla stan” är inte fullt så gammal.

Zürich är Schweiz ekonomiska huvudstad medan Bern är den politiska. Banktätheten är enorm i Zürich och de flesta ligger ståtligt på Banhofstrasse som går rakt genom stan. Här ligger hyrorna på 6 000 – 30 000 kr/m2 per år. Det är en gata som för övrigt är helt förträfflig för shopping – glöm bara inte ta med kreditkortet....

Zürich ligger bara en halvtimme med tåg från Baden.

Vad ska man göra här mer än shoppa och gå banken? Man ska absolut gå på konditori Sprüngli och prova den lilla läckerheten Luxemburgerli.


Efter det kan man ta en tur på Zürichsjön, båtar går regelbundet. Länk till tidtabeller: Zürich båtar



För vidare läsning: Zürich


Bern
Bern betyder björn och är en stad som ligger i vad som kallas ”röstigraven”, det vill säga på gränsen mellan det tysk och det fransktalande schweiz (på den tyska sidan äter man rösti och fransmännen ville gräva en vallgrav för att hålla de barbariska rösti-ätarna borta).

Schweiz bildades 1499 av 13 fristående kanotoner (liknande län), idag är det 26. Alla kantoner har eget styre dvs skolsystem, vissa lagar, sjukvård etc kan vara helt olika från en kanton till en annan. Landets ”regering” som sitter i Bern är en samlig valda politiker från de olika kantonerna, ordförande är roterande. Schweiz är en direkt demokrati, dvs folket beslutar i viktiga frågor genom röstning, detta gäller för alla instanser landet, kantonen och gemeindet (komunen). Snabbt kan man räkna ut att det blir mycket röstande.


Berns gamla stad har hög mysfaktor, den är till och med utsedd till Cultural World Heritage Site av UNESCO. Djurvänner ska doch hålla sig borta från björngropen…

Med tåg tar det 1 timme från Baden.

Mera finns att läsa här: Bern


Luzern
Staden som har allt! Hög mysfaktor, bra shopping, trevliga restauranger, kultur, fin sjö att åka båt på och närhet till höga berg.


För läsare med fördjupat intresse för Luzern, titta in länken här: Luzern