Att ta sig runt i Schweiz

Tåg
Tillsammans med klockor, choklad och berg är tåg Schweiz stolthet. Varje by med aktning har en egen järnvägsstation eller i alla fall en busstation. I de flesta fall går tågen med en sådan precision att man kan ställa sin klocka efter dem. Det är dessutom ett enkelt sätt at ta sig runt med fin utsikt att njuta av.

Schweiz järnväg: SBB

När lönar sig ”halbtax”?
I Schwiez kan man åka tåg, buss, färja och de flesta linbanor till halva priset med hjäp av ”Halbtax” Själva ”Halbtaxet” kostar 99CHF och gäller en månad. Det köps på tågstationerna.

Prisexempel (enkel):
Zürich flygplats - Baden: 15.20 CHF
Baden - Bellikon: 7.20 CHF
Baden - Luzern: 29 CHF
Luzern - 26 CHF
Rundtrip på Pilatus: 82 CHF

Tips: Panoramatåg
Det är precis som det låter, tåg som åker sträckor med helt otrolig utsikt. De trafikerar sträckorna:

Länk: Goldenpass

Hyrbil
Schweiz är i samma storlek som Småland, bara lite mer kuperat. Så på ca 3 timmars bilfärd har man tagit sig från norra gränsen till södra lika väl som från den västra till den östra. Bil kan hyras och hämtas ut redan på Zürich respektive Basel flygplats och givetvis alla större städer.

Vi gjorde en snabb utvärdeing av priser hos de olika bolagen på Zürich flygplats. Kriteria är en ”kompakt” bil dvs plats för 4 personer med bagage, fria mil och basförsäkring mellan datumen 30/4 – 6/5.

Budget: 393 CHF (Mazda 2)
Hertz: 456 CHF (Ford Fiesta)
Eurocar: 480 CHF (VW Polo)
Avis: 676 CHF (VW Golf)
Sixt: 711 CHF (Mazda 3)
National: pris kan ej kollas på nätet

Länk till hyrbilar på Zürich flygplats: Kloten - rental cars


Länk till hyrbilar på Basel flygplats: Basel - rental cars


Det man ska komma ihåg är att vid denna tid är fortfarande en del pass på hög höjd stängda pga snö. Så se till att ni väljer en bra väg!



Tåg och hyrbil i kombination
På 350 järnvägsstationer finns Mobility, en hyrbilfirma där man kan boka hyrbilen antingen på internet eller i kassan på järnvägsstationen.

Länk: Mobility