Sevärda turistfällor

Zermatt / Matterhorn
Matterhorn – Tobleroneberget. För att kunna se det måste man åka till Zermatt, en liten ort ständigt vimlande full med turister. Zermatt är bilfritt så det är bara att parkera i Täsch och ta tåget 20 minuter. Lyckas man pricka en klar dag då inget moln skymmer är Matterhorn en helt fantastisk syn!


Man kan åka upp på Klein Matterhorn (lilla Matterhorn) med Europas högsta lift, man kommer då till 3883 m höjd. På glaciären där uppe kan man åka skidor året om. Vill man upp på Matterhorn självt får man ta med klätterutrustning och hyra sig en guide.

Länk Kleine Matterhorn

Zermatt är en sevärdhet i sig. Hotell, restauranger och fina butiker trängs i små smala gränder. De flesta husen är av trä med mycket snickarglädje i traditionell alphüttestil. Har men tur kan man se en och en annan kändis i vimlet.

Länk Zermatt

Grindelwald / Jungfrau
Centralt beläget ligger Grindelwald och de tre manjefika bergen Eiger, Mönch och Jungfrau. Från Grindelwald går Jungfraubahn upp på Jungfrau. Det är ett liten tågbana som just firat 100 år, man når då det som kallas ”Top of Europe” på 3454 m. Även på denna glaciär kan man åka skidor året om.


Här uppe finns också en forskningsstation där ABB för övrigt testat effekten av kosmisk strålning på sina halvledare mot kosmisk strålning.

Ta med varma kläder om ni åker upp, temperaturen sjunker 7 grader per 1000 höjdmeter.

Länk Jungfraubahn
Länk Grindelwald


St. Moritz
Vill ni mingla med jetsettarna? Då är det St. Moritz ni ska åka till! Här kan ni få en skymt både av Tina Turner och George Clooney. Ta gärna privat planet när ni åker dit för att smälta in.

Förutom kändisar och sitt vackra läge är St. Moritz känt för klart men kallt väder. Mest kända berg är Piz Bernina och även här kan man åka lift upp till 3000 m. Skidåkning vanligtvis möjligt fram till slutet av maj.


Länk St. Moritz